ErzincanGenelGüncelSağlık

Bebek ve Çocuklarda Ateşe Dikkat

Orhan Gezeroğlu

Binali Yıldırım üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü klinik sorumlusu Doç. Dr. İsmail Topal, Bebeklik ve çocukluk çağında anne ve babaları en çok endişelendiren durumların başında ateşin geldiğini belirtti.

Ateşten şüphelenildiğinde çocuğun mutlaka vücut ısısının ölçülmesinin önemli olduğunu belirten Binali Yıldırım üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü klinik sorumlusu Doç. Dr. İsmail Topal açıklamasında; “Bebeklik ve çocukluk çağında anne ve babaları en çok endişelendiren durumların başında ateş geliyor. Aileler kendilerinde telaş uyandıran bu durumla sık sık karşı karşıya geliyor. Zaten Enfeksiyon hastalıkları en sık olarak bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmamış olan 3 yaşın altındaki bebek ve çocuklarda görülüyor. Bu açıdan anne ve babaların ateşin nasıl oluştuğu, nasıl ölçülüp değerlendirildiği ateşe neden olan ciddi bakteri Enfeksiyonlarının belirti ve bulgularının neler olduğu ne zaman ve nasıl tedavi edilmesi gerektiği konularında bilgi sahibi olmak önem taşıyor. Ateş, vücudun farklı virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmaların tanımlama ve onlarla savaşın nedeni ile ortaya çıkar” dedi.

TERMOMETRE İLE VÜCUT ISISINI ÖLÇMELİSİNİZ

Doç. Dr. İsmail Topal, Ateşten şüphelenildiğinde çocuğunuzun mutlaka vücut ısısı ölçülmelidir. Çocuğun alnına dokunularak hissedilen vücut ısısı güvenilir olmayıp termometre ile vücut ısısını ölçmemiz gerekir. İnsanlar için ortalama normal vücut ısısı 37 C olarak kabul edilir. Vücut ısısı normal seviyenin üstüne çıktığında ateş olarak kabul edilir.  Beyindeki hipotalamus termostat gibi görev yaparak vücut ısısını dengelemektedir. Eğer çocuğunuzun vücut ısısı makattan 38 dereceyi kulaktan 37,8 dereceyi koltuk altından 37,5 üzerinde ise ateşli olarak kabul edilebilir.

TIPBİ DEĞERLENDİRMELER YAPILMALI

Üç ay ve altındaki bütün bebeklerin mutlaka tıbbi değerlendirilmesi gerekir. Ateş yükseldiğinde özellikle küçük çocuklarda hızlı sıvı kaybına sebep olmaktadır. Bu nedenle sıvısını eksik bırakmamak gerekir. Yemek istemeyen çocuklar zorla beslenmemeli çocuğunuz ne yemek istiyorsa ondan verilmeli okula giden çocuklar 24 ateş yükselmeyinceye kadar evde istirahat etmeli. Alın, şakaklar, koltuk altı kasıklar ve bacak aralarına ıslak ve ılık kompres uygulaması ateş düşürmede oldukça etkili yöntemdir. Soğuk su ve alkol kullanılmamalıdır. Çocuklar çok az giydirilmeli, uyurken giysiler daha da azaltılmalıdır. 38,9 daha düşük vücut ısısına sahip ateşli çocukların çoğunda: Eğer genel durum iyiyse ilaç ihtiyacı olmayabilir. REYE Sendromu olarak bilinen ani karaciğer ve beyin hasarı ile seyreden hastalığa sebep olduğu için 12 yaş ve altında çocuklarda aspirin ateş düşürücü olarak önerilmemektedir.

DOKTORA BAŞVURMALI

Üç ay ve daha büyük bebeklerin ateşi makattan 38 derece ve üzerinde ise, Üç aylık bebekte 38,3 derece ve üzeri olan ateşlerde, Altı aydan büyük bebeklerde 39 derece ateş ölçülüyorsa, Ateş ile birlikte çocuğunuzda susturulamayan sürekli ağlama, ateş düşmesine rağmen huzursuzluk devam ediyorsa, sürekli uyuklama hali, bilinç bulanıklığı ve sayıklama, ateş ile birlikte vücutta kızarıklık varsa, Bebekte susuzluk bulguları (gözyaşı olmaması, bıngıldakta çöküklük, ağız ve dil kuruluğu, idrar çıkışında azalma) var ise, Daha öncesinde yada ateşli havale geçirmişse,

72 saatten daha fazla süren ateş varsa, Ateş ile beraber öksürük, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, ense sertliği, sık idrara çıkma, idrar renginde değişiklik, karın ağrısı, kusma, ishal, eklemlerde kızarıklık, Ekrem hareketlerinde kısıtlılık ve şişme mevcut ise, Doktora başvurulmalıdır” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu