ErzincanGenelGüncel

Erzincan’da Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye Etkinliği

Erzincan’da 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında farklı ülkelerin folkloru yemekleri ve kültürlerinin de tanıtıldığı “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” temalı etkinlik düzenlendi.

 Erzincan Valiliği bünyesinde İl Göç İdaresince ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) iş birliği ile Uluslararası Göçmenler günü kutlamaları çerçevesinde Erzincan’da yaşayan göçmenler yöresel kıyafet, kültür ve yemeklerini tanıttı.

Uluslararası Göçmenler günü kutlamaları kapsamında İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından Erzincan’da program düzenlenen program Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Program Erzincan Türküleri, Erzincan Halk oyunları ve Erzincan’da yaşayan İran, Ahıska, Kazakistan, Irak, Suriye, Somali ve Afganistan göçmenlerin dans gösterileri ile devam etti. Programın sonunda ise göçmenler kendi ülkelerine has yemekleri katılımcıların beğenisine sundu.

Uluslararası Göçmenler günü programı kapsamında Erzincan’da yaşayan İran, Ahıska, Kazakistan, Irak, Suriye, Somali ve Afganistan göçmenleri yöresel yemek, kıyafet ve kültürlerini tanıttılar. Öğrenci ve ev hanımları tarafından hazırlanan yöresel yemekler programa gelen misafirlere ikram edildi. Farklı ülkelerden farklı lezzetlerin tadına bakan misafirler yemekler hakkında bilgiler aldı. Yoğun katılımın sağlandığı programda yapılan yemekler ise kısa sürede tüketildi.

Düzenlenen programa Erzincan Valisi Mehmet Makas, Belediye Başkanı Bekir Aksun, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul, Erzincan Bİnali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan’da bulunan göçmenler ve  davetliler katıldı.

Törende konuşma yapan Erzincan Valisi Mehmet Makas, “Aziz Türk milleti dünyaya nizam versin diye yaratılmış bir millet biz buna inanıyoruz. Bu işin de an itibariyle inkişafını hep beraber izliyoruz dünyada. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın şiarıyla yol yürüyoruz. Bu yol ki sadece Anadolu coğrafyasında kendi kardeşlerimiz kendi öz milletimiz değil tüm gönül coğrafyamıza tüm dünyadaki mazlum coğrafyalara hizmet eden bir şiar hizmet eden bir ülkü hizmet eden bir ilkedir. Bir çok ülkeden çeşitli nedenlerden dolayı Türkiye’ye sığınmıştır. Kimisi Afganistan’daki karışıklıklardan dolayı kimisi Suriye’de emperyalist güçlerin belki hedef ülke olarak bizi belirlemek üzere son noktaları bizi belirlemek üzere yapmış olduğum operasyonlardan dolayı kimisi açlığından dolayı kimisi düşmüş olduğu başka problemlerden dolayı yola çıkmış ama son ülke Anadolu ama farklı diyarlara göç edebilmek adına bir köprü olarak Anadolu’muzu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Misakı Milli sınırları içindeki topraklarını kullanıyor” dedi. 

Törende konuşan Belediye Başkanı Bekir Aksun, ise; “Gönül ister ki göçmen diye bir tabiri kullanmayalım. Herkes doğduğu topraklarda doyabilsin mutlu ve huzurlu olabilirsin ama ne yazık ki tarihi süreç içerisinde birçok milletler göçe maruz kalmış. Bunlardan bir tanesi de biziz Orta Asya’dan Türk milleti olarak göçüp gelmişiz. Ben bir Türk milliyetçisi olarak her milletin ferdine saygı duyup insani değerler üzerinden onları değerlendirip o ahlak temelinde onları misafir edebilme arzusunda olduğumu ifade etmek isterim bizler ilimizde ülkemizde misafir olarak gelen bu göçmen kardeşlerimizi hiç kimsenin kurşun askerlik olmadığını kabul ederek de bu ülkenin birinci sınıf misafir olarak kabul ediyoruz” dedi. 

Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul, ise konuşmasında, “Dünyanın en önemli göç rotalarından biri üzerinde yer alan ülkemiz tarih boyunca çok büyük göç süreçlerine tanıklık ve ev sahipliği etmiştir. Son yıllarda ülkemizin istikrarı ve coğrafi konumunun yanı sıra bölgesinde yaşanan çatışmalar ülkemize yönelik göçü teşvik eden bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyanın 190’dan fazla ülkesinden 5 milyonu aşkın yabancıya barındıran bir devlet olarak bu konunun anlamını ve önemine en iyi bilenlerdeniz bugün Türkiye dünyanın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapmasına rağmen diğer yerlerde göçmenlere karşı sergilenen çirkinliklerin yaşanmadığı bir ülkedir” dedi.  

Yöresel ürünlerini ve kıyafetlerini tanıtan göçmen vatandaşlar ise: “Burada baharatlı pilavımız var. Buda uzi börek tarzı bir şey. Buda taguli adı salatamız kendi salatamız. Buda kaymaklı peynir helvası. Buda yoğurtlu çorba tarzı tavukla yoğurtla yapılmış bir çorbamız var” , “Suriye kültürünü, kendi ülkemin yemeklerini Erzincan’da pişirdik ve kültürümüzü Erzincan’a taşımaya çalışıyoruz” , “Tatlılarımız var. Şerbetli tatlımız Ahıska baklavası olarak geçiyor. Burada küçvele diyoruz bir daha çok mantı gibi söylüyorlar sizinkiler. Özelikleri bizim yöresel yemeklerimizin olması. Özellikleri bunlar. Ekmeklerimizin böyle farklı tarzlarda olması daha çok dikkat çekiyor. Kendi yöresel yemeklerimizi getirdik. Burada sergiliyoruz. Kendi yörelerimizi Türklere tanıtmaya çalışıyoruz. Türklere tanıtmak için çabalıyoruz. Ben yaklaşık 7 senedir Türkiye’deyim. Başlarda biraz zorlandım. Ama alışınca şuan gayet iyi” , “Ben Irak’tan geldim. Türkmenim Kerküktenim. Erzincan’da öğrenciyim. Burada kendi özel yemeklerimizi denetmek için. Kardeşlerimizle hep beraber yarıştık. İnşallah böyle devam ederiz. Güzel güzel şeylerle etkilerle sonlandırırız. Türkiye’de olmaktan memnunum. Çok güzel bir ülkedir. Herkese kucağını açmış inşallah hep başarılar dilerim Türkiye için. İnşallah hep ileride olur Türkiye” , “Kazakistanlıyım. Bugün göçmenler günü. Kazakistan’ın ulusal yemeklerini tanıtmak için buradayız. Burada Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde öğrenciyim. Türkçe okuyorum. İnşallah yüksek lisansımı yapacağım. Buraya üç ay önce geldim. Yemeklerimizi tanıtalım. Burada bizim ulusal ekmeğimiz Boursaki, buda ekmek gibi ama börek gibi içinde et var. Samsa diyoruz. Kazakistan salatası etli salata. Burada ciğer ve kuyruktan yapılmış kuurdak diyoruz biz” dedi. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu