ErzincanGenelGüncel

Erzincan’da Üretilen Fidanlar Türkiye’nin Orman Varlığına Katkı Sağlıyor

Muzaffer Koşan

Erzincan’da üretilen orman Fidanlık Şefliği tarafından üretilen fidanlar bölge illerinin yanı sıra Kayseri, Nevşehir, Niğde gibi illerde toprakla buluşuyor.
Erzincan Orman Fidanlık Şefliğinde 355 dekar alanda bir milyon 600 bin ve Refahiye fidanlığında 22 dekarlık alanda bir milyon olmak üzere Erzincan’da üretilen toplan 2 milyon 600 bin adet fidan Erzincan, Erzurum, Kars, Sarıkamış, Ağrı, Iğdır, Elazığ, Sivas, Niğde, Kayseri ve Nevşehir gibi illere gönderilerek toprakla buluşturuluyor.
Erzincan Orman Fidanlık Şefliğinde, üretilen Yalancı Akasya, Mahlep, Karaağaç, Akçaağaç, Ceviz, Badem, İğde, Dut, Berneris, Dişbudak, Mazı, Meşe, At Kestanesi, Karaçam, Kuşburnu ve Sarı Çam gibi fidanlar Türkiye’nin orman varlığına katkı sağlıyor.

Erzincan Orman Fidanlık Şefi Adem Erdal; “Erzincan Orman Fidanlık Şefliği olarak Erzurum Fidanlık İşletme Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmaktayız. Erzincan Fidanlık Şefliği olarak 370 dekarlık bir alana sahip bulunmaktayız. Bu alanda kapasitesi 6 milyon olmasına rağmen şuan da ki üretimimiz bir milyon 600 bin olarak Erzincan şefliği olarak üretim yapıyoruz. Refahiye’de de bize bağlı 22 dekarlık bir alanımız var. Bu alanda da bir milyon çıplak köklü fidan üretimi yapmaktayız. Erzincan Orman Fidanlık Şefliği olarak genel türlerimiz 14 türe yakın yapraklı ve ibreli olmak üzere türlerimiz bulunmaktadır. Bunlardan büyük çapta ağırlığı ibrelilerde sarıçam oluşturmaktadır. Küçük kaplarda üretmekteyiz. Bunun sayısı 600 bine yakın bulunmakta. Diğer yapraklı türlerden ise ağırlığımız yalancı akasya olmak üzere karaağaç, akçaağaç, dişbudak gibi çevre illerin ihtiyacı olan ağaç türlerini de üretmekteyiz. Başarı oranımız yüzde 90’ların üzerindedir. Yörenin insanını çalıştırmaktayız. İhale yapıp müteahhit aracılığı ile yöre insanını istihdam ediyoruz. Çalışmalarımızı bir takvim sürecine göre çalışıyoruz. Bu takvimde yoğun iş gücü ve makineli olarak üretimimiz gerçekleşmekte. Yaptığımız üretimleri an gönderdiğimiz kaynaklar çevre iller ve bölge müdürlüğüne bağlı il ve ilçelere ki işletme müdürlükleri tahsisli olarak bir yıl önceden program yapılıp bu programa göre de üretim yapılıp onlara tahsis olarak gönderiyoruz. Kalan miktarı ise piyasanın ihtiyacı olarak Erzincan ve çevresine satışımız bulunmaktadır. Refahiye müdürlüğümüzde 2020 yılı itibariyle İşletme müdürlüğüne bağlı iken bize bağlandı. Burada da çok güzel sarıçam fidanları olmaktadır orjin itibari ile 850 bin çıplak köklü sarıçam üretiyoruz. 150 bin de tüplü üretimimiz bulunmaktadır. Toplamda orada da bir milyon üretimimiz bulunmakta. Her iki şefliğimizin üretimi toplamda 2 milyon 600 bin şuanda. 2020 programımız bu. Bu ürettiğimiz fidanları da bahar ve güz aylarında, özellikle güz sezonunda sökümleri başlayıp çevre illere tahsisleri doğrultusunda gönderilecektir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu