Muzaffer Koşan
AB ile Kadın Girişimcilerin Geliştirilmesi Projesinin Erzincan Çalıştayı düzenlendi.
T.C. Dışişleri AB Başkanlığı tarafından koordine edilen Sivil Toplum Diyaloğu 5. Dönemi kapsamında ERSİAD (Ankara Erzincanlı Sanayici ve İşadamları Derneği) ve EAR-AER (“Avrupa Bölgeler Akademisi” European Academy of Regions – L’AcadémieEuropéennedesRegions) ortaklığında yürütülen AB ile Kadın Girişimcilerin Geliştirilmesi (Improvement of WomenEntrepreneurshipwiththe EU) adlı projenin Erzincan çalıştayı gerçekleştirildi.
Düzenlenen çalıştay kapsamında; AB bağlamında kadın girişimciliği bilincini ve bilgi düzeyinin artırılması, Erzincan’da AB Girişimcilik Gündemi 2020 doğrultusunda kadın girişimciliğinin geliştirmesi, kadın girişimcileri güçlendirmek ve kadınların yerel ve bölgesel düzeyde girişimcilik yoluyla ekonomik ve sosyal katılımlarının geliştirmesi, Türk STK’larının AB Politikaları ve Politika Uygulamalarına yönelik farkındalık, bilgi ve kapasitelerinin artırması, Politika ve proje tabanlı bağlamda Türkiye ve AB’deki STK’lar arasında iletişim kurulması, güçlendirilmesi, iletişim ve işbirliği için bir platform oluşturması amaçlanıyor.
ERSİAD tarafından Erzincan’da düzenlenen Kadın Girişimcilerin geliştirilmesi programında “AB ile Kadın Girişimcilerin Geliştirilmesi (Improvement of Women Entrepreneurship with the EU) adlı projesiyle AB perspektifinin kadın girişimciliği ve bölgesel eyleme katkısı ile birlikte özellikle bölgesel düzeyde kadınların sosyal katılımını desteklemek için kadın girişimciliğini geliştirme hedefleniyor.
(Improvement of Women Entrepreneurship with the EU) projesiyle T.C. Dışişleri AB Başkanlığı tarafından koordine edilen Sivil Toplum Diyaloğu 5. Dönemi kapsamında ERSİAD (Ankara Erzincanlı Sanayici ve İşadamları Derneği) ve EAR-AER (“Avrupa Bölgeler Akademisi” European Academy of Regions – L’Académie Européenne des Regions) ortaklığında yürütülen proje kapsamında Erzincan’da düzenlenen çalıştayda Erzincan’da iki, Bayburt’ta bir tane olmak üzere toplam üç eğitim düzenlenecek. Bu eğitimlerin temel amacı Erzincan ve Bayburt illerinde kendiişlerini kurmak isteyen kadın girişimci adaylarına girişimcilik alanında geleneksel ve teknolojik bilgiyi sunarak onlara temel yetkinlikleri kazandırmak olacak.
Düzenlenen çalıştaya, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, AK parti Erzincan Milletvekili Burhan Çakır, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Ankara Erzincanlı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tevhit Şevket Tavşanoğlu, KUDAKA Genel Sekreteri Osman Demirdöğen, European Acedemy of Regions Yönetim Kurulu Başkanı Nelu Neacsu, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler kadıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Ankara Erzincanlı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tevhit Şevket Tavşanoğlu: “Erzincanlı iş adamları olarak bir araya gelmek istedik. Erzincan’a neler yapabiliriz diye çalışmalar yaptık. Avrupa Birliğinin bir projesi ortaya çıktı. Kadın Girişimcileri Destekleme projesi. Bu projeye Türkiye’den çeşitli kuruluşlar müracaat etti. Onlardan biride Ankara ERSİAD oldu. Bu hibe programı desteği ile yapılan bir proje. Biz bu proje ile Erzincan’da ki kadın girişimcilere eğitim vereceğiz. 50 hanımefendiye 15 gün süreli bir eğitim vereceğiz. Bu eğitim içerisinde hanımefendilerin girişimcilik konusunda bilgileri artacak. Onların Avrupa topluluğu ile olan ihracat, ithalat ortak girişim, kredi kullanma, hibe desteği alma KOSGEB ve KUDAKA kredilerinden faydalanma, teşviklerden faydalanma gibi konularda bu vereceğimiz belgeler onlara bir öncelik tanıyacak. Önümüzde ki yıllarda da bu gibi projelere katılım sağlayacağız” dedi.
Daha sonra konuşan European Acedemy of Regions Yönetim Kurulu Başkanı Nelu Neacsu: “Erzincan’da ve Türkiye’de olmaktan çok memnunum. Bizler vereceğimiz eğitimlerin sonuçlarının başarılı olacağını umut ediyoruz. Bizler proje kapsamında çeşitli ziyaretler gerçekleştirdik. Bu ziyaretlerde Avrupa makamları ile verimli toplantılar gerçekleştirdik” dedi.
Programda konuşan KUDAKA Genel Sekreteri Osman Demirdöğen; “Kadın Girişimcilik ülkemizin önemli konularından bir tanesi. İstihdam aralığı dediğimiz 15-65 yaş arasında yaklaşık 60 milyon insanımız var. Bunun yaklaşık 30 milyonu erkek, 30 milyonu da bayan şeklinde. Ama bunların istihdama katkısı eşit değil. Erkekler yüzde 65, bayanlar yüzde 29 civarında katkı sağlıyorlar. Ama asıl önemli olan kadın girişimciliğin Türkiye de ki karşılığı maaş ve ücret karşılığı çalışanlar ve kendi işini kuranları kattığımızda 14-15 milyon aktif istihdama katkı da bulunan var. Bunu 60 milyon ile mukayese ettiğimizde bir kişi çalışıyor. Beş kişi yiyiyor anlamında yani bir kişinin kazancıyla Türkiye’de beş kişi geçiniyor. Bu anlamda yapacağımız tek şey denklemin bir tarafında olan bayan girişimci sayısını artırmak. Şuan da yüzde 9 civarında bayan girişimcimiz var. Bu konuda Avrupa Birliği bir çok destek veriyor ama ülkemizde devletimiz de bu konuyu bir kalkınma politikası olarak belirlemiş durumda kadın girişimcilere yönelik bir çok teşvik ve destekleri mevcut” dedi.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent: “Müreffeh bir toplum için cinsiyet eşitliği ve kadınların ekonomik bağımsızlığı son derece önemlidir. Ekonomide gün geçtikçe kadının öneminin arttığı ve ekonomide daha fazla kadına ihtiyaç duyulduğu açık bir şekilde görülmektedir. Bu projede kadınların daha iyi kadınların daha iyi finansman edindiği etkiler ortaya çıkardığı görülmektedir. Bu proje ayrıca doğru müdahalelerle kadınların potansiyellerinin daha iyi ortaya çıkarılabileceğini göstermektedir” dedi.
Programda konuşan Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun: “Erzincan’da hanımefendileri iş hayatına kazandırmak için birçok etkinlik yapılmakta. Özellikle Valiliğimizin girişimlerinde bizlerde kendilerinin yanında olmamızla birlikte iş hayatına kazandırmaktayız. Bunun başında kadın girişimcinin olması bizleri daha da memnun edecektir. Daha önceki yıllarda söylendiği gibi Erzincan bu tür yeniliklere açık, bu tür gelişmeleri yakından takip edebilen, kadın girişimcilerin çok hızlı bir şekilde iş hayatına katılabileceğini düşünüyoruz. Bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi
AK Parti Erzincan Milletvekili Burhan Çakır: “Bu projenin Ankara’da ki tanıtımına da katıldım. Sosyal projeler çok önemli. Çok önemli bir proje emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
Programda son olarak konuşan Erzincan Valisi Ali Arslantaş: “AB ile Kadınların Girişimciliğinin Geliştirilmesi adlı proje kapsamında düzenlenen Erzincan Çalıştayı’nın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Projenin yapılmasına ve bu kapsamda eğitimlerin başlamasına öncülük eden Ankara ERSİAD’a, değerli başkanı Tevhit Tavşanoğlu’na ve yöneticilerine teşekkür ediyorum.
Kadınlarımız, toplumun ve ailenin temel taşıdır. Bir anne ve eş olmanın yanında topluma istikamet veren yegâne varlıklardır. Yaşamın her alanını güzelleştiren kadınlarımıza sunulan imkânların daha da artırılması gerekiyor. Sağlıklı ve güçlü bir ülke olmak istiyorsak kadınlarımız hayatın her alanında yer almalıdır.
Gerek ailelerin desteği gerek devletimizin özverili çalışmaları ve gerekse sivil toplumun takdire şayan girişimleri eğitimli kadınların sayısını artırmaktadır. Bizler özellikle ekonomik bağımsızlığını kazanmış kadınların hem ailesine destek sunacağına hem de bir üretim çarkının öznesi olmanın gururunu yaşayacağına inanıyoruz. Bunun için de özellikle kadınlarla ilgili projelerin gerçekleşmesi için devletimiz birçok destek sunmaktadır.
Bu bağlamda; Tarım ve Orman Bakanlığımızca yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında İlimiz Üzümlü ilçesinde bir bayan çiftçiye seracılık projesi için 250 bin TL hibe sağlanmış, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi programı kapsamında da ilimizde 333 kadın çiftçiye 10 milyon TL hibe desteği verilmiştir. Ayrıca tarım ve hayvancılıkla uğraşan kadın çiftçilerimize Örtü altı, Meyvecilik, Süs Bitkileri, Sebze olarak tüketilen Yabani Bitkiler, süt hijyeni ve benzeri konularda eğitimler verilmiş olup, kadın kooperatifçiliğinin yaygınlaştırılması için de faaliyetler başlatılmıştır.
KOSGEB destek programları kapsamında, 2019 yılında 239 işletmeye5,5 milyon TL tutarında destek ödemesi yapılmış olup, 2003 yılından itibaren toplam 1.495 işletmeye 22 milyon TL destek sağlanmıştır.
İlimizde Girişimcilik Destek Programı kapsamında 2019 yılında 58 girişimci KOSGEB desteklerinden yararlanarak kendi işini kurmuştur. Bu sayı 2012 yılından itibaren 257’si kadın girişimciolmak üzere toplam 577 girişimciye ulaşmıştır.
Kredi faiz programları kapsamında 2003-2019 yılları arasında 2.508 işletmeye sağlanan 6 milyon TL faiz desteği ile 65 milyon TL tutarında kredi hacmi oluşmuştur.
Gençlere, Kadınlara, Üniversite Öğrencilerine ve Genel Katılıma açık KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimlerine bu güne kadar ilimiz genelinde 10.705 kişi katılmış olup, bu eğitime katılan 4.566 öğrencimizErzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde örgün eğitim kapsamında KOSGEB onayı verilen girişimcilik derslerinden mezun olmuştur.
Ayrıca meslek liselerimizde okumakta olan öğrencilerimizden 2017-2018 eğitim öğretim yılında 594, 2018-2019 eğitim öğretim yılında 559 ve 2019-2020 eğitim öğretim yılında 659 öğrencimiz olmak üzere toplam 1.812 öğrencimiz Girişimcilik Dersi almıştır.
Dar gelirlilerin bir başkasına avuç açmadan, onurlu bir şekilde kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarına olanak sağlayan Mikro Kredi uygulaması kapsamında ilimizde bugüne kadar 1.248 dar gelirli kadına toplam 11 milyon TL mikro kredi verilmiştir. Dar gelirli hanım kardeşlerimiz, almış oldukları kredilerle; üretim, ticaret, işletme sahipliği, hayvancılık ve tarım gibi işlerle uğraşmaktadır.
Kadınlarımızın özellikle son yıllarda iş alanlarında başarılı olması, eğitim, spor, sanat ve kültürel alanlarda başarılar elde etmesi devletimizin bu alandaki bilinçli politikalarının tezahürüdür. Demokratik toplumların ortak özelliği; dil, din, ırk, cinsiyetgibi hiçbir ayrımı yapmaksızın insanların eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasıdır.
Bu bilinçle, Ankara ERSİAD tarafından hayata geçirilecek bu projede ilimizdeki hanım kardeşlerimizin nitelikli bir eğitim alarak iş bulma ve iş kurma noktasında kendilerine yeni fırsatlar sunulacağına inanıyorum.
Kadınlarımızın hangi kurumlardan hangi destekleri veya kaynakları alabileceği hangi prosedürleri izleyecekleri konusunda detaylı bilgilerin verileceği AB ile Kadın Girişimcilerin Geliştirilmesi adlı proje, kadınların sosyalhayata katılımını destekleyecek, kadınlara yeni ufuklar açacaktır.
Proje kapsamında verilecek eğitimlerle, kendiişlerini kurmak isteyen kadın girişimci adaylarının girişimcilik alanında geleneksel ve teknolojik bilgilerle buluşmasının sağlanacağına inanıyorum. Bizler kadınıyla erkeğiyle yaşlısıyla genciyle şehrimizi ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne taşımak için çalışıyoruz, bundan sonra da bu inançla çalışmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalarımızda her zaman yanımızda olan tüm sivil toplum kuruluşlarımıza ve bu önemli projenin sahibi Ankara ERSİAD’a tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından proje hakkında katılımcılara sunum yapıldı.