Muzaffer Koşan
Erzincan’da yaşayan Hatice Sezer (68), daha önceden geçirdiği rahatsızlıktan dolayı teki alınan ve kalan tek akciğeri ile yeni tip korona virüsü yendi. Kendisini tedavi eden doktorları ziyaret eden Sezer, iki doz aşısını da vurulduğunu söyleyerek herkesi aşı yaptırmaya davet etti.
2019 yılı Kasım ayında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesine Kovid-19 hastalığından dolayı yatırılan Hatice Sezer, tedavi yeterli olmayınca yoğun bakım ünitesine alındı. Burada yaklaşık 60 gün tedavinin ardından 34 gün palyatif serviste tedavi gören Sezer, 94 günün sonunda hastaneden taburcu oldu. Sağlığına kavuşan ve daha önceden geçirdiği rahatsızlıklardan dolayı tek akciğeri bulunan Sezer, tek akciğeri ile kovid-19 yendi. Aşının önemine de vurgu yapan 68 yaşında ki Sezer herkesi aş olmaya çağırdı.
Hatice Sezer: “Yoğun bakıma ilk gittiğimde kendimden haberim yoktu. Uyandığımda Mustafa hoca tanıştırdı kendini. Hemşireleri. Bana çok iyi baktılar. Hemşirelerde, personelde çok iyi davrandılar. Hepsine teşekkür ederim. Hepsi sağ olsunlar. Bazen dalıp gidiyordum. Haberim olmuyordu. Oğlum ve ablam geliyordu gözümün önüne. Öyle şeyler gördüm. Doktorlar, hemşireler sağ olsun sabah akşam başımdaydılar. Onların sayesinde ben şimdi yaşıyorum. / Aşılarını olsunlar. Lütfen aşınızı olun. Aşınızı ihmal etmeyin. Belki de ben aşının şeyi ile yaşıyorum. Hastalıktan önce de zature aşısı oldum. Hiç ihmal etmesin aşılarını olsunlar. Nasıl ki eskiden veremi aşı ile önlediler. Bunu da inşallah önlerler”
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Tosun: “Hatice teyze geçen sene kovid sebebiyle yoğun bakımımızda yatmıştı. Bu hastamız tek akciğerli. Sol akciğerini bronşit tüberkiloz sebebiyle aldırmıştır. Sadece sağ akciğer ile maalesef kovid enfeksiyonuna yakalandı. Sağ akciğerinin de 1/3’ü kalmıştı. Yoğun bakıma geldiğinde. Yaklaşık 60 gün yoğun bakımda takip edildi. Çok ağır süreçler atlattı. Ciddi solunum yetmezliklerine girdi. Mekanik ventilatörden ayrılamadı. Ardından trotestomi açtık Hatice teyzemize. Trotestomi ve mekanik ventilatör ile palyetif bakım servisimize verdik. Orada da ziyaret ettik kendisini. Orada trotestomi dediğimiz boğazda ki delik kapatıldı. Duvarlardan tutunarakta olsa yürüyerek taburcu oldu. Taburcu olduktan sonra bizi ziyarete gelmesi bizi mutlu etti. Kovid tanısı alan tek akciğerli bir insanın üzerine kalp yetmezliği, bronşektazi, sekel tüberküloz tanıları olan bir hastanın bu şekilde toparlayabilmesi harika bir şey. Bu bize umut veriyor. Büyük bir mutluluk veriyor. Teyzemizi poliklinik kapısında gördüğümüz zaman gerçekten çok mutlu olduk. Şimdi oksijen ihtiyacı yok ve kendi işini yapabiliyor. Elhamdürillah. Kendisine bundan sonraki hayatında sağlık, sıhhat ve afiyet diliyorum” dedi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hasan Ölmez: “Hatice teyzemiz bizim yoğun bakımda 2 ay takip ettiğimiz teyzemiz. Hatice teyzemiz daha önce tüberkiloz geçirdiği için akciğerleri harap olmuştu. Bronşit, kalp yetmezliği vardı. 68 yaşında bir hasta idi. Biz yoğun bakıma aldığımızda kovid nedeniyle akciğerde zaturesi vardı. O neden ile makineye bağlandı. Entübe oldu. Entübe süresi uzun sürdü. Bu süre uzun sürünce bir sürüde ek hastalığı olunca şöyle düşünebilir insan. Bu hastanın makineden ayrılması zor olur. Bu hasta yoğun bakımda çıkamaz. Hayatını devam ettiremez. Biz buna tıp da sitigmata diyiyoruz. Yani hasta damgalama dediğimiz tabir var. Hekimler bunu yapmaması lazım. Hasta çok hastalık geçirmiş olabilir. Çok yaşlı olabilir. Ama hastadan vazgeçmemek lazım. Bunun en güzel örneği Hatice teyzemiz. Çok fazla kronik hastalığı olduğu halde kovid’e bağlı zaturesi olduğu halde tek akciğeri olduğu halde yoğun bakımdan çıkabildi. Ama burada etkili olan bir faktör de teyzemizin çok gayretli olması. Biz şunu biliyoruz hastanın istemesi, hastanın mücadele etmesi çok önemli. / Şunu söyleyeyim kovid süreci stabil bir süreç değil. Değişken bir dönem. Sürekli variyantları oluyor bu virüsün. Dolayısıyla antikor seviyesi, antikor koruyuculuğu aynı olmuyor. Biz kovid hastalığı geçirse bile aşılanmasını öneriyoruz. Nitekim hastamızda aşılarını yaptırmış. Kendisine iyi bakmasını ve aşıların yapılmasını tavsiye ediyoruz” dedi.
Yoğun Bakım Hemşiresi Neşe Polat: “Hatice teyzemizi yoğun bakıma almadan önce de biz eşini aldık yoğun bakım ünitemize. Hatice hanımdan bir hafta önce Seyit Ali bey kovid srvisinde yatarken ağır kovid tablosu ile birlikte, ağır pinomoni tablosu ile birlikte yoğun bakım ünitemize alındı. Mekanik ventiletöre bağlı kaldı. Yaklaşık 10 günlük süresi oldu. Seyit Ali beyi taburcu ettik servis. Hatice hanımı aldık. Hatice hanım zor bir hastaydı. Seyit Ali bey kadar şanslı değildi. Onun bir sürü ek hastalığı vardı. Tek akciğer olması, ek kronik hastalıkları bu anlamda kendisini ve bizi yordu. Ama çok güzel bir örnek bu süreçte. Bizler için çok büyük bir deneyim ve başarı sağlamamızı gösterdi. Çok azimli bir hasta. Bizimle yoğun bakımda aşırı uyumlu oldu. Her dediğimiz uyarıya kendinde olmadığı halde uymaya çalıştı. Şuan böyle karşılaşmak çok güzel” dedi.