Muzaffer Koşan
Erzincan’da hobi olarak başladığı topraksız tarımı geliştiren çiftçi ürün âdetini de üç katına çıkardı.
Hobi olarak başladıkları topraksız tarımı geliştirerek İl Özel İdaresinden kendilerine tahsis edilen serada normal bir seraya göre üç kat fazla elde etmeyi başardılar.
Erzincan’da hobi olarak başladığı topraksız tarımı geliştirerek Erzincan’da ve Doğu Anadolu bölgesinde ilk ve tek olan topraksız sera da üretim yapan Sercan Karabulut, kendi geliştirdiği sitsem ile normal olarak bin metrekare alanda 4 bin civarında yapılan kıvırcık marul üretimi bin metrekarelik topraksız serada 15 bin 300 adet kıvırcık marul üreterek üç katında fazla üretim yapmayı başardı.
Bin 200 metrekarelik serada yaklaşık 6 kişi istihdam eden ve ilerleyen yıllarda bu alanı büyüterek istihdamı artırmayı hedefleyen Karabulut, amacımız büyüdükçe iş gücüne ve istihdama katkı sağlamak. Çiftçilerimizin topraktan aldığı 4 bin 4 bin 500 civarı mahsulü biz aynı anda 15 bin civarında alıyoruz dedi.
Topraksız üretim yapan sera hakkında bilgiler veren Tarım ve Orman İl Müdür Murat Şahin, ilimizde son 3 yılda sera varlığını 90 dekardan 500 dekara çıkardıklarını ifade ederek, seralarda artık yazlık ve kışlık olmak üzere iki ürün alınabildiğini ve kurulan topraksız seranın bölgede tek olduğunu söyledi. İl Müdürü Şahin, ayrıca seraların bölgede ki istihdama da büyük katkısı olduğunu belirtti.
Sera Sahibi Sercan Karabulut: “Bizim hikayemiz şöyle başladı. Bir hobi seti aldık bununla ilgili. İnternet üzerinden satılan. Biz bu iş için 6-7 ay civarı bir araştırma yaptık. Aldığımız bir hobi setinde yani bunun küçük sisteminde kendimiz deneme yaptık. Bunun verimli olduğunu gördük. Ondan sonra böyle bir alan kurmaya karar verdik. Kurduğumuz bu alanda hazır maliyetler, hazır kurulu sistemde maliyetlerin fazla olduğunu gördük. Tamamen gördüğünüz sistemi burada yapılan işlemi kendimiz yaptık. Sistemimizi kurduk. Burada yapılan yaklaşık 45 günde 15 bin 300 tane kıvırcık yetiştiriyoruz. Çiftçilerimizin toprakta aldığı 4 bin 4 bin 500 civarı mahsulü biz aynı anda 15 bin civarında alıyoruz. Sistemimiz kayar sistem aralara girip toplayabiliyor, kolayca hareket ettirebiliyoruz. Topraktan aldığı bütün besinleri, bütün vitaminleri biz organik olarak tamamen toprakta ki çiftçimizin yaptığı işlemi su da yapıyoruz. Köklerine su değdiği zaman topraktan aldığı vitamini, topraktan aldığı besini alarak büyüyor. Bildiğimiz kadarıyla Doğu Anadolu bölgesinde böyle bir sistem böyle bir tesis yok. Amacımız burayı çok daha da büyütmek. Bulunduğumuz tesis şuan da 10 dönüm üzerinde bin 200 metrekarelik bir alanda orta alanı çıktığımızda da bin metrekarelik bir sistem var. Bin metrekarede 15 bin 300 tane kıvırcık büyütüyoruz. Seneye önümüz şuan kış, yaza döndüğümüzde önümüzdeki ilerdeki bölümlere seralarımızı ilave etmek. Kıvırcıktan sonra tüm yeşil guruplara, yeşil soğan, maydanoz, dereotu, marul bu tarz sebzelerimize de yöneleceğiz. Amacımız Doğu Anadolu bölgesinde, Karadeniz bölgesinde yetiştirdiğimiz ürünleri satmak. Kurduğumuz sistemden de bu şekilde faydalanmak. / Erzincan’da şuan yaklaşık 5-6 kişiye istihdam sağlıyoruz. Daha da büyüdükçe tabii ki istihdamımız artacaktır. İş gücüne de destek olacağız” dedi.
Tarım Ve Orman İl Müdürü Murat Şahin: “Şuan da Doğu Anadolu Bölgesinde ilk olarak kurulan topraksız tarım serasındayız. Burada iki tane müteşebbis gencimiz bunu kurmak için bizlere geldiler. Arkadaşlar bütün imkanları ile bu işe hevesli olduklarını gördük. Burada bin 200 metrekare olan Özel idarenin serası arkadaşlara tahsis edildi. Burada kendi sistemleri ile topraksız tarımı geliştirmek için özellikle suda mineral besinleri kullanarak öncelikle kışlık ürün marul yetiştirmek için ilk aşamada programa başladık. Şuan da ilk bir ayın sonuna geliyoruz. Yaklaşık 20 gün önce ekilen ürünler kendilerini göstermeye başlamış. Bizde burada teknik ekiplerimizle arkadaşlarımızla diyaloğumuzu her zaman sağlıyoruz ve bütün gelişmeleri an be an takip etmekteyiz. Burada topraksız tarımın olabileceğini arkadaşlarımız bize gösterdiler. Biz onlara teşekkür ediyoruz. İleriki yıllarda bizim kendi kırsal kalkınma yatırımları programımızdan ve diğer desteklerimizde, özellikle sera alanında verdiğimiz destekler ile arkadaşlarımıza yardımcı olacağız. Biz bir hedef belirlemiştik. İlimizi sebze alanında, meyve alanında bölgenin öner konumuna getirmek. Buna da Allah’a şükür 2-3 yıldır yapmış olduğumuz projelerle yatırımlarla hızla ilerlemekteyiz. 3 yıl önce 90 dekar olan sera alanımız şuan da 500 dekarı geçmiş durumda. 2020 yılı sonu itibariyle 500 dekarı geçmiş olacak. İnşallah bunu önümüzde ki yıllarda da bin dekar, 2 bin dekara çıkararak Doğu Anadolu bölgesinde de bulunduğumuz coğrafi iklimi değerlendirerek bu bölgenin sebze deposu olma yolunda hızla ilerliyoruz. / Daha önceden ilimizde yazlık ekim ve tek ürün ekimi olmaktaydı. Biz bu seraları 3 yıl önce 90 dekar olan sera alanımızı bugün 500 dekarlara çıkarmamızda ki ana sebep hem ürün çeşitliliğini yükseltmek iki ürün almak, hem de kış mevsimine bir ay erken bir ay geç de olsa ürünleri pazara sürebilmek. Böylece hem katma değerini artırıyoruz çiftçimizin ürettiği ürünlerin hem de iki ürün alarak almış olduğu verimi ikiye katlıyoruz. Üretimi ikiye katlayarak kazancını da ikiye katlamasını sağlıyoruz. Burada ki serada ise burada ısıtma sistemi olduğu için kışın bile ürün verecek durumda. İlimizde son iki yıldır seralarımızda ısıtma sistemi kuran arkadaşlarımız kışın bile ürün almaya başladılar. Buda sevindirici. Çünkü bu ürünler kışın değerleri yaza göre ürünün bol olduğu mevsime göre daha fazla gelir elde etmekteler. / Örtü altı üretimde şunu da sağlıyoruz. Bugün dekar da bir kişi hatta böyle bir iki dekarlık alanlarda bir aile işletmeleri kendi gelirlerini sağlamakta. Sera alanlarını yükselttikçe istihdamı da ilimizde yükseltmek istiyoruz. Bugün bir dekarlık alanda bir kişinin çalıştığını düşünürsek bin dekarlık alanda bin kişi istihdam etmiş oluyoruz. Buda bizim istihdama doğrudan önemli bir katkı sağlamaktadır” dedi.