ErzincanGenelGüncelTarım

Topraksız Tarımla Su Kültüründe Kıvırcık Marul

Muzaffer Koşan

Erzincan’da bir üretici tarafından bin 200 metrekare alanda 15 bin fide ile denenmesine başlanan ve Ekim ayının sonunda dikilen marul fidelerinin 30 günde hasada gelmesi planlanan, topraksız tarımla su kültüründe kıvırcık marul yetiştiriciliği serası Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin tarafından ziyaret edilerek gerekli incelemelerde bulunuldu.

Erzincan’da bir firma, tarım yapılan arazilerin giderek verimsizleşmesine karşı alternatif bir üretim modeli olarak kullanılan ‘topraksız tarım’ modeline geçti. 15 bin kök kıvırcık marul yetiştirdi.

Tarımın her alanında olduğu gibi bitkisel üretim alanında da modern teknoloji ve bilimin kullanımı zaman içerisinde artıyor. Tarım yapılan arazilerin giderek verimsizleşmesine karşı alternatif bir üretim modeli olarak ise ‘topraksız tarım’ modeli kullanılıyor. Bu kapsamda Erzincan’da bir girişimci de sera içerisinde, ürünlerin toprak yerine suda yetiştiği ‘topraksız tarım’ uygulaması ile kıvırcık yetiştirmeye başladı. Firma, bin 200 metrekare alanda 15 bin fide ile denenmesine

başladı.

sistemle ilgili bilgiler veren Tarım İl Müdürü Şahin; “Bu hidroponik sistem yani su kültüründe ürün yetiştirme sistemi. Bu sistemin toprakla farklılıkları şudur; belli başlı işçilik maliyetlerini minimize etme, topraktan kaynaklanan zararlı bakterilerle mücadele etmenin önüne geçme ve zaman performansı. Toprakta yıl içerisinde 4-5 defa verim alıyorsak biz bu sayıyı 8 ile 10’a yıllık olarak çıkartıyoruz. Aynı şekilde dönüme toprakta 6-7 bin kök dikerken burada dönüme 13-14 bin kök dikebiliyoruz. Dolayısıyla burada yatırım yapan firmaların birim maliyeti ve zaman anlamında doğru yatırım yapmış oluyorlar” diye konuştu.
Topraksız tarımın ilerleyen yıllarda yaygınlaşacağını söyleyen Şahin, “Bu gibi tesislerin Erzincan’da olmasından dolayı mutluyuz. Bunu da bölgemize, Erzincan’ımızda yaygınlaştırmak istiyoruz. Bunun için gerekli çalışmaları yapacağız. Bu serayı bize bu şekilde yapan, takdim eden firmamıza teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda, bu topraksız tarım aranılan bir tarım türü olacak. Biz buna gönülden destekçiyiz” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu