Muzaffer Koşan
Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Süt Toplama Soğutma ve Süt Analiz Merkezinde kurulan laboratuar da farklı illerden gelen süt numunelerinin analiz içeriği yapılıyor. Gıda Tarım ve Orman Bakanlığının kriterlerine göre uygun görülen analiz sonucunda çiftçilere 150 TL prim ödemesi gerçekleştiriyor.
Gıda Tarım ve Orman Bakanlığının 2013 yılında başlattığı hayvan başı sağlık çalışmaları kapsamında Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği tarafından hazırlanan proje ile Doğu Anadolu bölgesinde sadece Erzincan´da kurulan süt analiz laboratuarın da birçok ilden gelen süt numunelerinin analizi yapılıyor. Erzincan dahil 12 ilden gelen sütlerin analiz içeriği Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Süt Toplama Soğutma ve Süt Analiz Merkezinde yapılıyor. Uygun görülen analiz sonucuna göre Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilere 150 TL prim ödemesi gerçekleştiriyor. Türkiye genelinde 8 ilde bulunan laboratuarlardan biride Erzincan’da bulunuyor.
Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay: “2020 yılı programı bittikten sonra 2021 programına başladık. 2020 yılı sonunda Erzincan dahil 12 ilin süt tahlillerini yaptık. Bilindiği üzere hayvan başına 150 TL ek prim verilmektedir. Bu Tarım ve Orman Bakanlığının yapmış olduğu bir proje dahilinde 6 yıldan beri süren bir proje dahilinde sütün kalitesini, somatiği düzgün çıkanları standartlara uyanlara hayvan başı 150 TL pirim vermektedir. 2020 yılı sonunda Erzincan’da dahil 12 ilin hayvanlarına baktık. Bu hem çiftçiye bir katkı sağlamaktadır. Hemde üretilen sütün kalite standartlarını ortaya çıkarmaktadır. 2021 yılı programına Ağustos ayı içerisinde başlayacağız. Tebliğ Ağustos ayı gibi çıkar bizde ağustos ayında çalışmalarımıza başlayacağız. Amaç burada çiftçinin yükünü hafifletmek. Girdisini artırmak. Çünkü süt fiyatlarında ki ucuz fiyatlar, girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçiyi ister istemez bu sahadan çekmektedir. Bu konuda elimizden geldiği kadar bu tür ilave teşviklerle çiftçiyi rahatlatmaya çalışıyoruz. Bunda yağ, kuru madde, protein, somatik bakılıyor. Su miktarı bakılıyor. Toplam 11 tane çıktısı var. Ama bakanlığın özel olarak istediği yağ, kuru madde, somatiğe özellikle öncelik veriyor. Bunun haricinde Türkiye’de 8 tane ilde aktif halde laboratuarlar var. Doğu Anadolu bölgesinde sadece Erzincan’da bu izni almış olan laboratuar mevcuttur. Doğa Anadolu bölgesinde süt analiz ve kan analiz laboratuar olmak üzere bölgede aktif olan sadece Erzincan var. Amaç çalışmaları hızlandırıp Erzincan ve çevre illere hizmet vermek. / Bizim ikinci bir laboratuarımız daha var. Kuzey Doğu Anadolu Ajansına yapmış olduğumuz kan analiz laboratuarımız var. Onun da ihalesini yaptık. Ağustos ayı sonunda icraatına başlıyacak. Burada da tüberkiloz, burusella, meme hastalıkları gibi tahliller yapılacak. Bu tahlillerle de çiftçimizin hastalıklı hayvanlardan kurtulması, daha erken ahırında önlem alması gibi çalışmalarımız vardır” dedi.