
Muzaffer Koşan
Erzincan Gençlik Merkezi Liderleri, Erzincan’da gençlerle tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan bir Türk oyunu olan Aşık oyunu oynayarak eğlenceli vakit geçiriyor.
Türkiye gibi bazı ülkelerde de değişik şekillere bürünen bir oyun olan aşık oyunu, ismini koyun, kuzu ve keçilerin arka bacaklarındaki diz ekleminde bulunan aşık kemiğinden alıyor.
Oldukça dayanıklı ve eski zamanlarda insanlar tarafından oyun aracı olarak kullanılan dört köşeli aşık kemiği, bugün hâlâ en eski şekliyle Kırgızistan ve Kazakistan gibi Orta Asya Türk cumhuriyetlerinde oyun olarak oynanıyor. Aşık oyunu, toprak üstüne çizilen bir daire ve daire çapına, atış mesafesine paralel olarak rakip takım oyuncularının aşık kemiklerini daireye dizmesiyle başlayıp, 8-10 kişiyle oynanan bir oyun.
Türkiye’de Erzincan, Kars, Iğdır, Erzurum, Ankara, Konya, Bitlis ve Kütahya illerinde mahalli olarak oynanan bir oyundur. Türkiye’de yöresel olarak oynanan aşık oyunu, halk arasında unutulmaya yüz tutmuş durumda.
Aşık oyununun nasıl oynandığını anlatan Gençlik Merkezi Liderleri, “Yüzyıllar önce babalarımızın, dedelerimizin oynadığı bir oyundur aşık oyunu. Dört tarafı 12’şer adım ölçülerek büyük bir daire oluşturulur. Bu dairenin içine de küçük bir daire yapılarak, aşıklar yerleştirilir. 8-10 kişiden oluşan iki takim halinde oynanır. İki takım da eşit oyunculardan oluşur ve büyük aşıklarla küçük aşıkları vurup, rakibi diskalifiye etmek esasına dayalı bir oyundur. Aşık çıkaran oyuncu ikinci atış hakkını kazanır. Oyuncular büyük dairenin dışından atış yaparlar. Tabi bu oyunun faulleri, cezaları ve titiz kuraları vardır. Zevkle oynanan bir oyundur. Aynı zamanda bir harp sanatıdır. Atışlar gez, göz, arpacık usulüyle yapılır. Çok iyi oyuncular vardır. Bazen bir vuruşla, tüm aşıkları dışarıya atabiliyor.” dedi.