Muzaffer Koşan
Erzincan’da, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından yapılan, 500 Başlık Düve üretim merkezinde çalışmalar başladı.
Erzincan’da Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından yapılan, 500 Başlık Düve Üretim Merkezinin soğuk iklime uyumlu ilk parti Simental cinsi düveleri Avusturya ve Çekya’dan geldi.
Yurt dışından getirilen Simental ve Mondofon cinsi düveler üretim merkezinde çoğaltılarak uygun koşullarda çiftçilere dağıtılacak. Erzincan’da düve üretimini destekleyerek hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvan üretiminin artırılması amacıyla başlanılan 500 Başlık Düve Üretim Merkezi için Simental ve Mondofon cinsi düveler üretim merkezine geldi. Tarım ve Orman Bakanlığından alınan 2 milyon 350 bin liralık hibe ile toplamda 14 milyon liraya mal olan düve üretim merkezinde hayvan ithalatının azaltılması amaçlanıyor. Merkeze getirilen Simental ve Mondofon cinsi düvelerin yavruları alınarak çiftçilere süt parası karşılığı verilecek. 54 bin metrekare açık alan üzerinde 5 bin 200 metrekare kapalı alana sahip olan merkezde idari bina, çoban evi ve misafir hane de bulunuyor.
Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay: “Tarım ve Orman Bakanlığı Projesidir. 500 başlık bir düve çiftliğidir. Türkiye genelinde bunu başaran 8 ilden biride Erzincan. Şuan ilk etap da 53 hayvanımız geldi. Tamamı 500 başa tamamlanacak. Montofon, Simental, Hoştayn cinslerinden ibaret olacak. Burada amaç Erzincan çiftçisine en uygun şartlarda en kaliteli hayvanı verebilmek. Erzincan ekonomisine bugün 500 hayvanın yıllık 20 kilo ile çarptığımız zaman günde 10 ton yılda da yaklaşıl 3 bin ton süt eder. Bugün 3 bin ton sütüde 2 buçuk lira ile çarpsan yaklaşık 7 milyon buçuk milyon gibi bir rakam eder. Hedefimiz Erzincan’a katkı sağlamak. Ticaret Odası ile beraber çıktığımız bu yolda bu işi el ele verdik ve başardık. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Ahmet Tanoğlu’na teşekkür etmek isterim. Erzincan tarım ve hayvancılık şehri. Bunu biz baştan beri söylüyorduk. Bunu da ispatlamak için büyük bir yatırıma girdik. Bunu da başardığımıza inanıyoruz. Bununla beraber burada hayvanlarımızda hibe olayı da var. Tarım ve Orman Bakanlığının 2020-2022 programın da hazırlamış olduğu hayvan başı 3 bin lira ile 7 bin lira arasında inek başı hibesi olacak. Bu tür işlemelerden alınan hayvanlara bu paralar verilecek. Geri kalan para da 2 senesi ödemesiz sıfır faiz 7 yılda ödemeli olacak. Bununla beraber 2021’in Mayıs-Haziran ayı gibi de Erzincan piyasasından dişi hayvan toplayacağız. Onları da burada büyütüp tekrar tohumlayıp tekrar çiftçiye kaliteli hayvan vereceğiz. Hedef Erzincan. Buranın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu bir kez daha ispatladık. En iyisini yaptığımıza inanıyoruz. Çiftçimize Erzincan’ımıza hayırlı olsun. / Burası normal de projemiz 500 başlıktı ama kapasitemiz iki büyük ahırımız var. 6 bin metrekare kapalı alanımız var. İdari binamız, çoban evimiz ve misafirhanemiz var. Toplam 54 bin metrekarelik bir alana kuruldu bu düve merkezi. İlk etap da bize maliyeti 7 milyon lira. Hayvanlar hariç. Hayvanlarla birlikte yaklaşık 13-14 milyon liraya mal oluyor. Büyük bir yatırım. Bunun arkası muhakkak gelecek. Çünkü hayvan alımından sonra 2021 yılında itibaren çiftçinin hem mısır hem god kiminde sözleşmeli alım yapmayı düşünüyoruz. Çünkü burada üretileni burada alıp en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. / İlk etap da 875 bin lira aldık. İnşaat imalatına verilen para 875 bin lira. Hayvanlar geldikten sonra tamamlandıktan sonra bir milyon 250 bin lira artı bir de 125 bin lira da makine ekipman desteği var. Yaklaşık bir buçuk milyon da öyle gelecek. Toplam 2 milyon 350 bin liralık bir desteği olacak bakanlığımızın” dedi.
Erzincan Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Tanoğlu: “Yaklaşık 2 yıl evvel bu projeye başlamıştık. 2 yıl içinde bu projeyi hayata geçirdik. Bunun için mutluyuz. Bu projeye Türkiye genelinde 41 il müracaat etti. Bunların 8’i başardı bu projeyi. Bu 8 ilden biride biziz. İlk etap da burada 500 baş hayvan üretim çiftçiye vereceğiz. İkinci etapta da 500 baş daha bin başa çıkıp ithalatın önünü keserek memleketimize faydalı olmanın hesabını yapıyoruz. Şimdi bunlar genelde Ziraat Bankası aracılığı ile 2 yıl ödemesiz, çiftçiye düşük faiz ile 5 yıl ödemeli veya süt karşılığına bu hayvanları alabilecekler. En azından çiftçinin de geliri olacak. Üretim yapmış olacağız. Daha önceden dışarıdan gelen hayvanlarında önünü kesmiş olacağız” dedi.
Konuyla ilgili bilgi veren Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, “Son yıllarda giderek artan damızlık talepleri karşısında ülkemizde damızlık amaçlı işletmelerin kurularak sektörde yatırım yapmak isteyen yatırımcıların ihtiyacı olan damızlıkların sağlanması önemli bir ihtiyaç haline geldi. Bu ihtiyaç sonucunda Bakanlar Kurulu’nun 2016 yılında aldığı Karar ile Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine İlişkin Karar yayımlanarak 500 başlık düve üretim merkezleri kurulmasının önü açıldı. Bu Kararlar ile gerek yurt içi ve gerekse yurt dışından temin edilecek damızlık vasfına sahip henüz tohum lama yaşına gelmemiş dişi materyal tohumlama yaşına kadar yetiştirilecek. Tohumlama sonrasında 3-7 aylık gebe düveler damızlıkçı işletmelere satılabilecek. Damızlık düve üretim işletmeleri Bakanlıkça belirlenecek olan; kültür ırkı hayvan varlığı yüksek, sütçü ve etçi ırkların daha çok yetiştirildiği hayvancılık potansiyeli yüksek olan illerde 500 baş ve üzeri kapasite şeklinde kurulabilecek. Ayrıca bu işletmeler yüzde 50 oranında hibe verilmesi yoluyla desteklenecek.
Tarım ve Orman Bakanlığımızca belirlenen illerde uygulamaya konulan damızlık düve merkezleri projesi kapsamında yapımı tamamlanan ve 3 ay sürecek olan hayvan alım işleminin ilk hayvanları bugün itibarıyla gelmiştir.
Ülkemizde 29 ilde birer adet kurulması planlanan ama Son Başbakanımız Binali Yıldırım Beyefendinin talimatları ile Erzincan’a 2 adet tahsisi yapılan Damızlık Düve Merkezi projesinde Bakanlığımızca işletme binası inşaatı için 875 bin TL, makine ekipman alımı için 175 bin TL, canlı hayvan alımı için de 1.250.000 TL hibe desteği sağlanacaktır.
Erzincan Damızlık Düve Merkezinin hayata geçmesinde emek ve desteklerinden dolayı Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım Beyefendiye, Erzincan Valimiz Sayın Mehmet Makas’a, Milletvekillerimiz Sayın Süleyman Karaman ve Sayın Burhan Çakır’a şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca bu merkezi kuran Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Ahmet Tanoğlu ve Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sayın Faruk Günay’a teşekkür ediyorum” dedi.