ErzincanGenelGüncel

Birçok Hastalığa İyi Geldiği Söyleniyor

Orhan Gezeroğlu

Erzincan’da vatandaşlar belli yerlerde ve dağlarda ışkın toplamaya gidiyorlar.

Mayıs ve Haziran aylarında kahverengi ve kırmızı çiçekler, sarımsı çiçekler açan ve yüksek dağlarda yetişen ışkın toplayan vatandaşlar bir çok hastalığa iyi geldiğini ifade ediyorlar.

Bol miktarda C vitamini barındıran ışkının, aynı zamanda A, B1, B2, E ve K vitaminlerini de içerip, taze tüketildiğinde mide bulantısı, şeker hastalığı ve hazımsızlığa iyi geldiği söyleniyor.

Hafta sonları özellikle Işgın’ın yoğun olduğunu bildiğimiz Erzincan İliç İlçesi Karadağ bölgesine geldiklerini söyleyen Recai Güneş, Mayıs ortaları ve Haziran ayının başlarında yüksek alanlarda çok bulunur. Birçok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz. Bizler için biraz yorucu oluyor. Topladığımız Işgınları evimize eş ve dostlarımıza da ikram ediyoruz” dedi.

Işkın otu hem farmakolojik hem de alternatif tıp alanında kullanılan çok yıllık bir bitkidir. En önemli özelliklerinden biri C vitamini oranı en yüksek bitkilerden biri olmasıdır. Kaynatıldıktan sonra renk değiştiren ve bu şekilde süs bitkisi olarak da kullanılan ışkın otu potasyum, magnezyum ve D vitamini bakımından da zengindir. Diğer tüm bitkilerde olduğu gibi ışkın otu da aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir. Bu bitkiyi fazla tüketen kişilerde ise ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle kadınlar, gebelik süresince ışkın otu tüketimini minimum düzeyde tutmalıdır.

Halk arasında inatçı öksürük olarak adlandırılan kuru öksürüğün geçmesi için ışkın otu tüketilebildiği gibi çiğ olarak tüketildiğinde ateş düşürücü etkisinin de olduğu söyleniyor.

Düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendiren ışkın otunun sadece yetişkinler değil çocuklar tarafından da sık aralıklarla yenmesi tavsiye ediliyor.

Işkın otu,  dağlık bölgelerde yetişen, ekşi, biraz kiviyi andıran tada sahip olan bir bitkidir.  Mayıs ve haziran aylarında kahverengi ve kırmızı çiçekler, sarımsı çiçekler açar. Boyu, 40 ila 150 cm arası büyür, çok yıllık otsu bir bitkidir. Işgın, ışkın ve uçkun gibi isimleri vardır, bu bitki kuzukulağı familyasından olan bu bitki, tam bir vitamin deposudur.  Işkın otu C vitamini zenginidir, ayrıca A, B1, B2, E, K vitaminlerini bolca barındırır. Yaylalarda, yüksek alanlarda karların erimeye başladığı zaman, filkulağını andıran yaprakların arasında büyüyen sap gövde kesilerek toplanır.  Yabani olarak yetişen bir bitkidir, dağ muzu olarak da bilinir. Işgın otuna dağ muzu denmesinin nedeni, taze olarak yenildiğinde muz gibi soyularak tüketilmesidir.

Işgın otu, çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde yetişir. Ülkemizde ışkın yetişen başlıca illerimiz; Adıyaman, Kars, Sivas, Iğdır, Erzurum, Van, Hakkâri, Tunceli, Malatya, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Bitlis, Muş, Ağrı’dır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu