ErzincanGenelGüncel

Dededen Kalma Saraçlık Mesleği Sürdürmeye Çalışıyor

Muzaffer Koşan

Saraçlık mesleğinin Erzincan’da ki tek ustası dededen öğrendiği mesleği devam ettirmeye çalışıyor.

Erzincan’da yaşayan Cevat Naldan (58), dedesinden öğrendiği saraçlık mesleğini 50 yıldır sürdürüyor. Atlar için koşum ve eyer takımları yapan Naldan, saraçlığın artık unutulan meslekler listesine girdiğini söyledi. Mesleğin kentteki son temsilcisi olduğunu belirten Naldan, sağlığı el verdikçe işini sürdürmek istediğini belirtti.

Cevat Naldan, Erzincan’da eski sanayi sitesinde bulunan dükkanında dedesi Dursun Naldan ve babası Celal Naldan’dan öğrendiği mesleği ile atlar için eyer, başlık ve hayvanlar için çeşitli süsler yapıyor. Atların gündelik hayattaki önemini büyük ölçüde kaybetmesiyle birlikte her geçen gün ilginin azaldığı meslekte tek usta olan Naldan, ülke genelinde de sayılı saraçlardan biri olarak biliniyor. Son zamanlarda cirit sporunun yaygınlaşmasıyla birlikte yeniden atlara eyer yapan Naldan, ayrıca mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu ve sağlığı el verdikçe bu işi yapacağını söyledi.

Cevat Naldan: “Bu meslek dededen kalma. Yani bizim sülalede 100 seneye tekamül ediyor. Dedem saraç Dursun, babam saraç Celal, ben Cevat Naldan. Daha kimse kalmadı Erzincan’da. Biz de ciritçi arkadaşlar ısrar etti. Yine döndük bu mesleğe. Bazı onların eğerlerini, bazı köyden gelen semer, palan onları yapıyorum. Çırak yok kayboldu. O bitti. Bizim çocuklarda okudu. Götürebildiğimiz kadar Allah ne ömür verdiyse. Ondan sonrada biter. At ile alakalı her şeyi yapıyorum. Eğerini, çulunu, köylüye semer palan herkese hizmet etmeye çalışıyorum” dedi.

Osmanlı Atlı Spor Kulübü Başkanı Bahattin Özdemir: “Ben Osmanlı Atlı Spor Kulübü Başkanı Bahattin Özdemir. Cevat abimiz Erzincan’da tek saracımız. Atlarımız ile alakalı bütün malzemeleri, deforme olan, tamiratı yapılması gereken bütün malzemeleri Cevat abimize getiriyoruz. Allah razı olsun. Şuan da Erzincan’da tek kendisi. Allah gecinden versin onuda kaybedersek bu işi yaptıracak kimse kalmadı” dedi.

Eski Ciritçi Sadettin Genel: “Emekli ciritçiyim. Bizden sonra Bahattin gil yetiştiler. Şuan da Erzincan’da çok güzel ciritler oluyor. / Gençlik zamanımızdan beri, bizim spor yaptığımız zamandan beri Cevat usta bizim bütüm kahrımızı çekti. Paramız olurdu, olmazdı bizim camii bütün işlerini getirirdi. Burada yapardı. Gerekirse kendi cebinden de yapardı. Parada almazdı. Sanatını yapardı. Erzincan’da değil Cevat usta gibi Türkiye’de çok az kaldı. Başka şehirlerden Cevat ustayı arayıp da şu eğeri nasıl yapacağız diyenler çok oluyor. Bu işe biraz devlet desteği olmalı. Başaramıyor. Çünkü bu iş para ile dönüyor. Bugün bir çırak yetiştirmesi gerekiyor. Çırak yok. Ölmek üzere olan bir sanat buda. Cirit gelişiyor ama bu meslekte biraz ölüyor”  dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu