ErzincanGenelGüncel

Dijital Çağın Yolları, Erzincan’da Üretiliyor

 

Muzaffer Koşan

Dünyada dijital çağın önemli gereksinimleri arasında gösterilen Fiber Optik Kablo bağlantı elemanları Erzincan Organize Sanayi Bölgesinde üretiliyor. Çok sayıda ülkeye ihraç edilen fabrika Erzincan’da çalışmaya devam ediyor. İnternet ve güvenlik ağlarında kullanılan bakır kablolara göre çok daha veri iletiminde daha hızlı olan fiber kabloların kullanımı birçok alanda arttı.

Erzincan Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete geçen dünyada 4 tane bulunan ve bir tanesi de Erzincan’da olan Fiber Optik fabrikası Türkiye’de ve Avrupa’da tek.

Fiber optik kablo tertibatları ve özel fiber optik ürünlerin tasarım ve üretimini gerçekleştirme üzerine kurulan ve yakın zamanda Erzincan Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete giren fabrikada 55 kişi istihdam edilirken fabrikanın yılsonu hedefi ise 4 milyon dolarlık üretim.

Dünyada 3 bölgede bulunan ve dördüncüsü de Türkiye’de Erzincan’da 7 bin metre kare açık, 3 bin metrekare de kapalı alan üzerine kurulu olan fiber optik kablo tertibatları ve özel fiber optik ürün tasarımı yapılan fabrika dünyada bulunan 4 fabrikadan biri.

Haberleşme ağlarına ait bağlantı ekipmanları üzerine çalışan fabrika da devlet tarafından destek sağlandığı takdirde 500 kişi istihdam edilecek.

Vendorlar, internet sağlayıcıları ile operatör, entegrator, inşaat, data center, güvenlik ve yazılım firmalarına hizmet veren fabrika da üretilen ürünler İspanya, İtalya, Amerika, Fransa, Almanya, Rusya gibi ülkelere satılıyor.

Fabrika Müdürü Rıdvan Alaz: “Fiber kablo iletken değil yalıtkan malzemelerdir. Ultraviyole ışıklarla fiber içinde iletişim sağlanmakta. Ürünlerimiz cam olmasına rağmen bakır kablolardan çok daha hızlı iletim sağlamakta. Bu iletimlerde çağımızın bilgi güvenliği, data center’larda kullanılmakta. İnternet hizmeti sağlamakta. Sadece internet hizmeti sağlamıyor. Bunun haricinde demiryollarında, hava limanlarında buna benzer tüm alanlarda güvenlik ve kamera sistemlerinde de kullanılmakta.

Üretim aşamamız kablo kesilerek başlıyor ve ekipmanların montajı yapılarak devam ediyor. Gördüğünüz gibi bir hattımızın bir tarafı sadece üreten bir tarafı da test yapılıyor. Bu ürünlerin en büyük en büyük özelliği uluslararası standartlara ve kalitede üretilmesi Türkiye’de. Bu bağlamda Türkiye’de üretim yapmaktayız.

Cumhurbaşkanımızın Milli Teknoloji hamlesi programı ile biz de buralara gelmek istedik Türkiye’de üretim yapmak istedik. Bu bağlamda devletimizden ve ilgili kuruluşlardan destekler beklemekteyiz” dedi.

Alaz: “Bunun haricinde Vietnam ve Çin’de bir fabrikamız var. Dünyada bu ölçekte 4 tane ülkede yapılan işlem var. Burası da 4 ülke olarak Türkiye ve Türkiye’de de Erzincan seçildi. Teşvik anlamında bize destek olunduğu anda 400-500 kişi istihdam yaratabilecek bir durumumuz var. Çalışma sahamızda işlerimizde fiber optik kompenant üretimi yapıyoruz burada. Fiber optik bağlantı ekipmanları yapıyoruz. Bu ürünler Türkiye’de Telekom sektöründe, iletişimle alakalı olan tüm altyapı sistemlerinde kullanılmakta. Stratejik olarak şöyle bir önemi var. Ülkenin olmazsa olmazı olan iletişim, tüm siber saldırılarla ilgili olan kısımlarda ve savaş durumlarında veya doğal bir felakette Türkiye’de yurt dışından gelen bir ürün. Üretilmediği takdirde Türkiye de her hangi bir zorluk ve sıkıntı oluştuğu durumda yurt dışından temini olmayacak ürün. Türkiye’de biz üretmekteyiz. Ve tüm Türkiye’ye sağlamaktayız. Bizim ana kolumuz telekominikasyon ama bunun haricinde havayolları, demiryolları ve buna benzer tüm oluşumlarda, kamera altyapılarında, tüm alanlarda kullanılan ekipmanlar fiber optik kompenantlar kullanılmakta. Bu kullanılan ekipmanların üretiminin büyük bir çoğunluğunu Türkiye’de sağlamamız mümkün. Devletimizden bu anlamda destek beklemekteyiz. Makine anlamında. Makine teçhizat anlamında. Destek verildiği anda bölgede istihdamı artırıcı elimizden gelen ne vara yapılacaktır. Yıllık 2 milyon uçluk bir kapasitemiz var burada. Yapabilecek bir kapasitemiz var. Yurt dışında kendi bünyemizde olan firmalarımızla İspanya, İtalya, Amerika, Fransa, Almanya, Rusya bu bölgelere ihracatımız oluşmakta. Türkiye’de ki tüm firmalara vermekteyiz. Telekom firmalarına vermekteyiz. Yıllık bir yıl sonunda 2020 yılı sonunda ki hedefimiz de 4 milyon dolarlık ciro hedefimiz var. Bunun büyük bir çoğunluğu ihracat olacak” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu