Muzaffer Koşan
Erzincan Belediyesi elektrik ihtiyacını yenilenebilir ve çevre dostu olan güneş enerjisinden faydalanmak için çalışmalara başladı.
Erzincan Belediyesi tarafından yapılan 0,25 megawaatlık Güneş Enerjisi Santrali (GES) ile yaklaşık 400 evin elektrik enerjisi karşılanacak. Erzincan Belediyesi tarafından yapımı tamamlanacak olan diğer 1 megawaatlık ve 4 megawaatlık GES’ler ile de toplamda 8 bin 400 hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak.
Güneş enerji santralleri Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Erzincan’da da üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Enerji kaynaklarının yavaşça tükenişi, su, rüzgar ve güneş enerjisine yönelmenin yolunu açtı. Artan dünya nüfusu ve tabii kaynakların hızla tüketilmesi riski, enerji sektörünün yönünü alternatif modellere çevirdi. Bu anlamda güneş tarlaları, yatırımcıları heyecanlandıran yeni bir gelişme olarak dikkat çekiyor.
Türkiye’nin gelişmekte olan sektörleri kategorisinde ki yerini her geçen gün sağlamlaştıran güneş enerjisi sektörü, sadece özel teşebbüslerin hareket ettiği bir alan da değil. Pek çok il ve ilçe belediyesi de elektrik enerjisi elde etme yolunda güneş enerjisi santrali kurarak bu doğal nimetten yaralanıyor.
Erzincan Belediyesi tarafından yapılan 250 kWE’lik GES ile yıllık 486 bin kilowattsaat elektrik üretilecek. Yıllık 500 bin TL bir gelir sağlayacak olan GES 5 bin metrekare alan üzerine 924 adet yerli panel kullanılarak kuruldu. Erzincan Belediyesine ait olan GES yaklaşık 400 hanenin elektrik ihtiyacını da karşılayacak. 2 milyon 390 bin TL sözleşme bedeli olan GES’in 4 yılda kendisini amorti etmesi planlanıyor. Erzincan Belediyesi tarafından yapımı devam eden diğer 1 megawaatlık ve 4 megawaatlık projelerde önümüzdeki günlerde hayata geçecek.
Elektrik Elektronik Mühendisi Sıla Keos: “Santralimiz 325 wattlık 924 tane panelden oluşmaktadır. Yıllık üretimimiz 486 bin kilowaatsaat hedefimiz. Bu da Erzincan’da 350-400 hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak yıllık. Santralimizin yıllık 500 bin TL ekonomiye katkısı olacaktır. / Tesisimiz 5 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruludur. Panellerimiz 325 waat gücünde toplam 924 adet yerli üretim panel kullanılıyor. Santrale koyduğumuz trafo merkezi üzerinden uluslar arası sisteme aktarılıyor. Belediyemizin yenilenebilir enerji kaynakları projeleri devam edecek. Bizlere üretime yönelik sağladıkları destekler için teşekkür ederiz” dedi.
Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun: “Erzincan belediyesi olarak enerjinin dünyadaki önemini kavrayan şehirler arasındayız. Erzincan Belediyesinin bu konuda ki yatırımlarının devamını sağlamak amacıyla GE projelerinin bugün 0,25 megawaatlık kısmını burada, 1 megawaatlık kısmını Kurutilek’te, geriye kalan 4 megawaatlık tahsis edilen alanı da ilerleyen zamanda rantabıl bir hale geldiğinde kurmuş olacağız. Enerji artık dünyanın üzerinde durduğu çeşitliliğini sağlamak için ve rantabıl olabilmesini sağlamak için her ülke elinden geleni yapmakta. Bizde yerelde belediye olarak bu manada bir kazanım elde etmek ve burada oluşturacağımız istihdamların çok kıymetli olduğunu bu şehirde üretime yönelik yatırımlar hem ekonomik hareketliliği sağlayacak hemde belediyeye bir kazanım sağlayacağından hiç şüphemiz yoktur. Bu minval üzere yatırımlarımız devam edecek. Bizden önce çöpten enerji diye tabir edilen enerji sistemleri kurulmuştu. Orayı ek bir protokol ile daha güçlü hale getirdik. Şimdi de GES projelerini uygulama kısmı kaldı. Bu uygulamaları da bugün İller Bankası kredisi ile gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Erzincan’ımız için, milletimiz için, halkımız için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.