Muzaffer Koşan
Erzincan Göyne Baraj Gölü, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve ülke genelinde yaşanan kuraklıktan nasibini aldı. Tarımsal faaliyetlerde kullanılan baraj suyu, geçen yıla oranla düşüş kaydetti. Çekilen suyun oluşturduğu kuraklık tablosu havadan görüntülendi.
Erzincan’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız geçen ayların ardından Göyne barajında ki su seviyesi neredeyse sıfıra düştü.
Erzincan’da tarım arazilerinin sulanması için kullanılan sulama suyunun büyük bir kısmını karşılayan Göyne Barajında su seviyesi yüzde 6 seviyelerine düşerek neredeyse sıfır seviyelerine düştü.
Erzincan merkeze bağlı Çatalarmut köyünde bulunan Göyne Barajında, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız geçen ayların ardından su seviyesi düştü.
Erzincan İl Özel İdaresi İşletme Ve Ziraat Mühendisi Mesut Aksaray: “2019 yılına oranla 2020 yılında yağışlarımız yetersiz oldu. 2019 sonbahar aylarından belli idi yağışların düşük olduğu. Barajlarda ki suyu da Eylül ayının ilk haftasına zor yetiştirmemizin sebebi de buydu. Baraja gelen Göyne deresinin debisinin düşük olması. Sezon içerisinde de sulama da sıkıntı yaşamamıza neden oldu. Geçmiş yıllara oranla yağış şekilleri de değişti. Yağışlar kısa ve şiddetli yağıp geçiyor. Bu da toprağın doygunluğa erişmesine izin vermiyor. Yani infilitre olmasan su yüzey akışa geçiyor. Buda toprağımızın nem oranını düşürdüğü için ürünlerin yetişmesinde su ihtiyacını artırmaktadır. Bu nedenle eğer yağışlar bu şekilde giderse ve bu şekilde yağmaya devam ederse kuraklık söz konusu. / Son 10 yılı izlediğimizde sürekli her geçen yıl bir önceki seneyi aratıyor. Bu salama sulamadan, vahşi sulamadan kesinlikle çiftçilerimizin vazgeçmesi lazım. Daha suyu az kullanan damlama, yağmurlama sulama sistemlerini tercih etmemiz lazım. Bu yıl 2021 yılında sayaç takacağız damlama yağmurlama sulama sistemlerine. Suyu evlerimizde kullandığımız gibi kullanmaya gayret göstereceğiz. / Erzincan barajımızın 2020 yılında sulama alanı 30 bin dönüm civarında böyle giderse tabii ki sulanan arazi oranı da düşecek. Düşürmemek için salma sulamadan, vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım” dedi.