ErzincanGenelGüncel

Göyne Barajında Su Seviyesi Neredeyse Sıfıra Düştü

Muzaffer Koşan

Erzincan’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız geçen ayların ardından Göyne barajında ki su seviyesi neredeyse sıfıra düştü.

Erzincan’da bulunan Göyne Barajının doluluk oranı hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız geçen ayların ardından sıfır seviyelerine düştü.
Erzincan’da tarım arazilerinin sulanması için kullanılan sulama suyunun büyük bir kısmını karşılayan Göyne Barajında su seviyesi neredeyse sıfır seviyelerine düştü.
Erzincan merkeze bağlı Çatalarmut köyünde bulunan Göyne Barajında, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışsız geçen ayların ardından su seviyesi düştü.

Erzincan İl Özel İdaresi İşletme Ve Ziraat Mühendisi Mesut Aksaray: “Erzincan’da hava sıcaklıklarının bu sene mevsim normallerinin üzerinde olması sebebiyle Göyne deresi akış debisi de her yıl 500-600 litre iken 80-100 litreye düşmüştür. Yazdan itibaren. Gelen suyumuz güçsüz olduğu için barajda bulunan 28 metre yani 10-12 milyon metreküp suyumuzu Eylül ayının ilk haftasına hasat dönemine yetiştirmeye çalıştık. Eylül ayının ilk haftasında barajda suyumuz bitti. Ama hiçbir çiftçimiz mağduriyet yaşamadı. Bu mevcut suyu da, 80-100 litre suyu da 13-14 köye buradan eşit bir şekilde hasada gelmiş ürünlere vermeye çalışıyoruz. Çardaklı deremiz var. 3 tersiyerde orada suyumuz var. Yani toplam 4 tersiyer suyu 14 köye dağıtmaya çalışıyoruz. / 2020 yılında 8-9 bin dönüm fazla ekim var bu bölgede. 22-23 bin dönüm ekilmesi gerekirken 31 bin 250 dekar alan ekilmiş. Bir de havaların kurak gitmesi sebebiyle bu su sıkıntısını yaşadık bu sene. Yalnız çiftçilerimizden ricamız salma sulama yerine damlama, yağmurlama sulama sistemlerini seçmeleri. Bundan sonraki yıllarda alacağımız en önemli tedbirlerdedir. Dairemizde zaten önümüzdeki yıl damlama, yağmurlama sistemi yapan çiftçilere sayaç üzerinden, sayaç takılarak metreküp üzerinden ücret alacak” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu