ErzincanGenelGüncel

Kovid-19 Hastalarının Takibi için Akıllı Bileklik

Orhan Gezeroğlu

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü öğrencileri karantinaya alınan Kovid-19 hastalarının takibi için akıllı bileklik cihazını geliştirdi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıfta yer alan Alihan Yaşayan, Ece Gizem Aytemiz, Furkan Kurt, İrem Naz Demireğen ve Mine Nur Conker’in oluşturduğu öğrenci grubu tarafından üretilen akıllı bileklik, karantina sürecindeki Covid-19 hastalarının takibi ve hastaların karantina süreçlerini en doğru şekilde geçirmelerini sağlamayı amaçlayan bileklik tasarlandı.

Öğrenciler yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde karantina hastalarının takibi ve karantina süreçlerini en doğru şekilde geçirmelerini sağlamak amacıyla hasta takip bilekliği ürettiler. Kola takılan bileklik hastaya belirlenen karantina alanın dışına çıktığında ve vücut ısısı belirlenen seviyeyi aştığında ilgili birimlere uyarı veriyor. Uyarı sonrası karantinada bulunan hastanın evine ambulans yada güvenlik kuvveti gönderilerek gerekli işlem yapılıyor.

FURKAN KURT: (İKİNCİ KLİP)(00:00)

“Bitirme projesi olarak gurup arkadaşlarımızla pandemi döneminde, koronavirüs döneminde, pandemiyi bir nebzede olsa azaltacak bir proje yapmak istedik. Bunun hakkında da uzunca bir vakit düşündük. Hasta takip projesi, koronavirüs hasta takip projesini yapmaya karar verdik. Yaklaşık kasım ayından beri 5 kişi pandemi şartlarından dolayı herkes uzakta olmasına rağmen internet üzerinden konuşmalarla, internet üzerinden toplantı yaparak projeyi gerçekleştirdik. Son olarak projemizi tamamen yerli ve milli olarak donanım ve yazılımsal oranda hep birlikte çalışarak ortaya çıkardık. Koronavirüse yakalanan karantinaya alınan kişilere takılacak olan bir hasta takip bilekliği bu. Karantinaya giren kişinin karantina alanı belirleniyor ve bu saat sayesinde karantina alanı içerisinde mi? Dışında mı? Olduğu gözleniyor. Karantina alanı dışına çıktığında yada saati takan iki kişi sosyal mesafeyi aştığında sağlık personeline bilgiyi veriyor. / cihazı takan kişi eğer cihazı zorla çıkarmaya çalışırsa yine sağlık birimlerine ve emniyet birimlerine uyarı gidecek. Bunun yanında yine saati takan kişinin vücut ısısında ani bir yükseliş veya ani bir düşüş olduğunda sağlık birimlerine bunun bilgisi gidecek”

MİNE NUR CONKER: (İKİNCİ KLİP)(01:55)

“Projeyi tasarlarken ben ve gurup arkadaşlarım güncel bir konuyu seçmek istedik. Bu yüzden de covid-19 seçtik. Şuan güncel olarak büyük bir sıkıntı. O yüzden ona yönelik olarak hayatımızı kolaylaştıracak bazı araçlar düşündük. Düşündükçe de böyle bir saat tasarladık. / Bunu covidli kişilere takıyoruz. Taktığımız da eğer hasta kendi kendine çıkarmaya çalışırsa ilgili birimlere uyarı gidiyor. saati çıkardığı için. Saati taktığımızda hastanın kendi evinin alanının belirliyoruz. Eğer o alanın dışına çıkarsa yine ilgili birimlere uyarı gidiyor. Bunun dışında vücut ısısını ölçerek eğer ani yükseliş ve düşüş olursa sağlık kuruluşlarına bildiri gönderip ekip yollanmasını sağlıyor”

ECE GİZEM AYTEMİZ: (İKİNCİ KLİP)(02:50)

“Projemizi yaklaşık 8 ayda tamamladık. Pandemi sürecinde arkadaşlarımızla uzaktan eğitim ile ancak bu kadar sürede tamamlayabildik. Uzaktan olmasaydı belki daha kısa sürede tamamlama imkanımız olurdu. Tek saatin maliyeti 500 TL. imkan sağlanırsa ve destek olunursa hem saatin boyutlarında hem de özelliklerinde daha ileri gidilebilir. Ayrıca maliyeti düşürülebilir”

ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BÖLÜM BAŞKANI VE PROJE DANIŞMANI DOÇ. DR. NAİM SÜLEYMAN TINĞ: (İKİNCİ KLİP)(03:23)

“Bu dönem öğrencilerimizle mühendisliğin çağın sorunlarına çözüm getirebilme bilinciyle bir proje girişiminde bulunduk. Şuan çağımızın en güncel sorunlarından biri olan koronavirüs pandemisinde ne yapabilirizi düşündük ve dolayısıyla koronavirüs hastaları için akıllı bir hasta takip cihazı üretimi gerçekleştirdik. Öğrencilerimizle yaklaşık 8 aylık bir süre zarfında uzaktan eğitimle yaptığımız görüşmeler ile projemizi tamamladık. Bunun haricinde arge çalışmaları ile birlikte toplamda 500 TL ye mal olan bir cihaz üretimi gerçekleştirdik. Cihazın özelliklerinden kısaca bahsedecek olursak, cihazımız koronavirüs hastasının takibini genel olarak sağlamaktadır. Bu takipte neler var. Hasta karantina alanı içerisinden çıkarsa ilgili sağlık kuruluna gerekli bilgi gönderilmekte ve takip yapılmakta. Ayrıca bu bilekliğin takılı olduğu birden fazla kişinin arasında ki sosyal mesafeyi ölçerek hem kişilerin kolunda ki bilekliklere sinyal giderek onları uyarıyor. Yani sosyal mesafenin aşıldığı hakkında bilgi veriyor. Hemde ilgili sağlık kuruşuna yine bu bilgi gönderilmesi sağlanıyor. Ayrıca bilekliğin çıkarılması konusunda da bir uyarı sistemi var. Oraya yerleştirdiğimiz bir sensör sayesinde bileklik koldan çıkarılırsa bununda takibi de ilgili sağlık kuruluşuna gönderiliyor. Biliyorsunuz koronavirüste ateş en önemli belirtilerden biri dolayısıyla bunun sınırlı tutulması gerekiyordu. Bu nedenle hastanın ateşi de vücut ısısı da sürekli ölçülerek ilgili sağlık kuruluşuna bilgi gönderiliyor. / Bileklik ile ilgili en önemli vurgu tamamen yerli ve milli olması. Gördüğünüz entegre ile ilgili tüm çalışmaları biz kendimiz yaptık. Tamamen bize ait. Bunun haricinde yazılımı da tamamen bize ait bir üründür. / Dolayısıyla patent girişiminde bulunmak istiyoruz. Ama daha önce bilekliğimizi biraz daha geliştirmeyi düşünüyoruz. Biraz daha aksesuar haline getirip, biraz daha kullanışlı hale getirip onun haricinde ekleyeceğimiz bazı özellikler var bundan sonra patent almayı düşünüyoruz. Onun haricinde ilk ve milli kovid-19 akıllı hasta takip bilekliği olduğunu söyleyebiliriz”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu