Muzaffer Koşan
Erzincan Gıda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik elemanlarının Elma Bahçelerinde yaptıkları çalışmalar esnasında elma iç kurdu zararlısına karşı üreticilere uyarılarda bulundu.
Çiftçilerin zaman geçirmeden söz konusu zararlıya karşı, elma, armut, ayva ve ceviz bahçelerinin zaman kaybetmeden ilaçlamaları gerektiği belirten yetkililer kullanılan ilacın etki süresine bağlı olarak, bu ilk ilaçlamadan 10-15 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılması uyarısında bulunuldu.
Erzincan Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Elma yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde bulunan yedi adet tahmin ve erken uyarı cihazlarımızdan aldığımız verilerle elma iç kurdu mücadelesi yürütmekteyiz. Mücadele de hedef her döle ait larva çıkışı süresince ağaçların ilaçlı bulundurularak yumurtadan çıkan larvaları meyve içine girmeden öldürmektir.
İlaçlama zamanının tespiti İçin tahmin ve erken uyarı cihazlarından etkili sıcaklık toplamı ve asılan eşeysel çekici tuzaklardan kelebek çıkış zamanı tespit edilerek elma iç kurdu mücadelesi devam etmektedir.
Elma iç kurduna ait son nesil larvaları kışı daha ziyade ağaç gövdesinin çatlamış kabukları arasında, kısmen de yere dökülmüş toprakta bulunan kalıntılar arasında, ambalaj ve depolama yerlerinde ördükleri kokonlar içerisinde olgun larva döneminde geçirir. Kışlayan larva, mayıs başlarına doğru pupa olur. İlkbahar ergin çıkışları (birinci döl) genellikle mayısta (bazı yıllar nisan ortalarında) başlar ve temmuz ortalarına kadar devam eder. İlkbaharda çıkan kelebekler yumurtalarını, daha çok meyve buketlerine yakın olan yapraklara ve az kısmını da genç meyvelere ikinci döl erginleri ise daha çok meyvelere ve az kısmını da meyveleri çevreleyen yapraklara bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar, daha çok meyvelerin yapraklara veya birbirine temas ettiği yerlerden giriş yapar. İlk larvaların çıkışı ile meyveye giriş arasındaki süre, birçok etkenlere bağlı olmak üzere, genellikle 4-8 saat arasında değişir. Meyveye giriş öncesi larva çok hassas olduğundan rüzgar, yağmur veya predatörlerden (avcı böceklerden) dolayı yüksek oranda ölüm olabilmektedir. Bu dönem elma iç kurduna karşı mücadele önlemlerinin zamanlamasında çok önemlidir. Zira larvaların meyveye girmeden yok edilmesi gerektiği belirtildi.