Muzaffer Koşan
Pandemi döneminde sokağa çıkma kısıtlamasını fırsata çeviren Birkan Söyleyici, yaptığı maket evlerden adeta mahalle kurdu. Çocuğuna oyuncak yaparak başladı, maket evlerden mahalle kurdu. Erzincan’da 9 yaşındaki kızının oynaması için ahşap malzemelerden ev yapan Birkan Söyleyici (40), bu uğraşını hobiye dönüştürdü.
Erzincan’da 9 yaşındaki kızının oynaması için ahşap malzemelerden ev yapan Birkan Söyleyici (40), bu uğraşını hobiye dönüştürdü. Söyleyici, evinin bodrumunda kurduğu atölyesinde yaptığı evlerden adeta bir mahalle kurdu.
Merkeze bağlı Demirkent beldesinde oturan evli ve 2 çocuk babası Birkan Söyleyici, kızı Nureyşan’ın evde oynaması için ahşap malzemelerden maket ev yaptı. Zamanla bunu hobiye dönüştüren Söyleyici evinin bodrum katında kurduğu atölyede rengarenk maket evler yapıyor. Bir evi yaklaşık 1- 3 ayda tamamlayan Birkan Söyleyici, hobisini daha da geliştirerek, sergi açmayı planlıyor. Birkan Söyleyici, arkadaşlarından aldığı ya da mobilyacıların çöpe attığı ahşap malzemeleri değerlendirerek ahşap ev maketleri yapıyor.
Birkan Söyleyici: “Bu işe önce kızımın bir tane küçük maket ağaçtan, ahşaptan ev istemesiyle başladı. Bu işe yavaş yavaş evde başladım. Ondan sonra dedim ki bu işi geliştirebilirmiyim dedim. Organize sanayi bölgesinden, küçük büyük sanayiden marangoz arkadaşlarımın çöplüklerinden tamamen kullanmadıkları atık malzemelerden toplayarak geliştireyim dedim. Zamanla bu iş hobim olmaya başladı. Atölyemi kurdum. Bodrum da küçük bir atölye kurdum kendime. Malzemelerimi ufak ufak tamamladım. Zamanla her şeyi tamamladım. Şuana kadar yaklaşık 50 tane ev yaptım. Tabii ki bu pandemi süreci bize haz verdi. Tabi ki bu süreçte geliştirdik. Daha da geliştirdik. İlk zamanlarla şuan ki zamana arasında çok büyük bir fark var. Evlerde de sayıda bir artış oldu. Ortalama bir evin yapımı bir ay ile üç ay arasında değişiyor. Tabii ki hiçbir evi kağıda planlayarak yapmadım. Yalnız o anki ruh halime göre, elimde ki malzemenin yeterliliğine göre bir şeyler yapmaya çalıştık. Tabii yaptıkça da benim hoşuma gitti. Yani böyle bir emek böyle bir görsellik. Kendime hayret ediyorum. Demek ki insan isteyince yapamayacağı şey yok. Pandemi de de sokağa çıkma kısıtlamaları, dışarı çıkma yasağı insanları böyle şeylere teşvik ediyor. Bunu kendim için söyleyebilirim. Tabii bunu herkes yapabilir. Öncelikle istek olması lazım. Heves olması lazım. Boş zamanını değerlendirmesi lazım kişinin. Bizde bu tarz şeylerle değerlendiriyoruz. Hoşumuza gidiyor. Kızım da sağ olsun geliyor bize fikirler veriyor. En azından onunda yardımıyla desteği ile bir şeyler yapıyoruz. / Hobi olarak başladık. Oyuncak olarak başladık. Çocuğa bir tane oyuncak yapalım diye şuan elimde 50’ ye yakın ev var. Bir tane ev yapalım oyuncak yapalım derken bir mahalle kurduk yani burada. Burayı mahalle gibi yaptık” dedi.
Nureyşan Söyleyici: “Babamın atölyesine gelip bazen yardım ediyorum. Ona fikirler veriyorum. Bu evlere baya fikirler verdim. Yapıştırmasında sprey sıkmasında, birçok şeyde yardım ettim. Arkadaşlarımı çağırdım onlarla oynadım. Bazen tek oynadım. Bazen de arkadaşlarımla. / Babamdan bir şey istedim baya büyük bir ev yaptı. Başlangıç evi olarak. Süslü püslü oldu. Bana kazma yaptı. Küçük minyatür. Tahta kaşık yaptı. Oyuncaklarımı yapıştırmasını istedim. Yaptı. Bazı şeyleri süs olarak kullandı. Baya bir şeyler yaptı” diye konuştu.