ErzincanGenelGüncelTarım

Ziraat Odalarından Ankara Çıkarması

Taner Yılmazçelik

Doğu Anadolu Bölgesi Ziraat Odalarının Başkanları Ankara’da bir dizi temaslarda bulunarak 2019 yılında ödenemeyen çiftçi borçları, elektrik ve sulama ücretlerinin yüksekliği başta olmak üzere çiftçilerin yaşadığı sorunları ve yapılması gerekenleri görüştüler.

Ankara’da bir dizi temaslarda bulunan Doğu Anadolu Bölgesinin ziraat odaları başkanları önce Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı daha sonra ise TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç,  ile bir araya geldiler.  Gerçekleşen ziyarette 2019 yılında ödenemeyen çiftçi borçları, elektrik ve sulama ücretlerinin yüksekliği başta olmak üzere çiftçilerin yaşadığı sorunları ve yapılması gerekenleri görüştüler.

Kars, Erzurum, Erzincan, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerinin ziraat odası başkanları Meclis’te çiftçinin sorunlarını konuşmak için TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç ile bir araya geldi. Sorunlarını dinleyen Kılıç, çözüm önerilerine yönelik bir değerlendirmede bulundu.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Gayemiz, ülkemizin refahı yükselirken, dünyadaki standartlarını artırırken bunu üretene de yansıtmak” şeklinde konuştu.

Çiftçiyi zorlayan, sıkıntıya sokan hukuki düzenlemelerin olabileceğini, bunların değiştirilmesi gereken içeriklerinin bulunabileceğini belirten Kılıç, “Bizim açımızdan sizin şöyle bir öneminiz var; sahada her sıkıntıyı dinlemek zor bir iş. 3 milyonun üzerindeki işletmeden tek tek sıkıntıları dinlemek, mantıklı sonuçlar üretmek zor. Sizlerin aracılığıyla derlenmiş, toparlanmış bilgiler bunlar. Bu nedenle çok kıymetli bilgiler” şeklinde konuştu.

Üretenin mutlu olmadığı bir yerde üretim sürdürülebilir olmaz

Teşvik ve katkıların en üst seviyede gösterilmeye çalışıldığını belirten Kılıç, “Bütün hükümetlerin amacı üretmek, ürettirmek, en önemlisi de üreteni mutlu etmektir. Üretenin mutlu olmadığı bir yerde üretim sürdürülebilir olmaz. Böyle olunca da mutsuz bir üretici fırsatını bulduğu ilk anda o üretim alanlarını terk eder. Bizim gayemiz ülkemizin refahı yükselirken, dünyadaki standartlarını artırırken bunu üretene de yansıtmak. ‘Burada 50 yıl, 100 yıl hayatımı sürdürebilirim’ desin. Bunu dedirtemiyorsak problemler var demektir. Komisyon olarak bizler sizden gelen talepleri ilgili bakanlıklara ileterek çözüm aranmasına vesile oluyoruz” dedi.

Çiftçiler kredilerle ayakta kalmaya çalışıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Kars Ziraat Odası Başkanı Âdem Ertaş da bölgede ağırlıklı geçim kaynağının çiftçilik olduğunu, batı illeri ile kıyaslandığında bölgenin dezavantajlarının bulunduğunu söyledi.

Doğu illerinin tek mahsulle sınırlı kaldığını aktaran Ertaş, “Bölge yoğunlukla hayvancılık yaptığı için yapılan tarımsal üretim kaba yem ve kesif yem olarak gerçekleşmektedir. Bundan da bir gelir elde edilememektedir. Çiftçilerimiz kredilerle ayakta kalabilmeye çalışıyor. Özellikle kamu bankaları çiftçi ile arasına set çekmiş durumda. Beklentimiz, kredilerin faizsiz olarak yeniden yapılandırılmasıdır. Üreten olarak bir şey kazanamazken aldığımız kredinin yüzde 40’ını faize veriyoruz. Çiftçi bu durumda ne kazanabilir ne de üretebilir. Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi gerekiyor.1994-1995 yılları arasında çiftçiye yönelik bir yapılandırma gerçekleştirilmişti. Krediler faizsiz olarak yapılandırılmıştı ve çiftçi bugüne gelebilmişse o dönem gerçekleştirilen yapılandırma sayesindedir” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu