Kamil Atalay
Erzincan Merkez Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik, Erzincan’da 2020 yılında sulama suyu ücretlerine yapılan yüzde yüze yakın zamma tepki gösterdi.
Çiftçilerin bir çoğun zor durumda olduğunu ve artık çiftçilik yapamayacak durumda olduğunu ifade eden Geyik; “ İlimizde 2020 yılında ürün bazında uygulanacağı açıklanan sulama suyu ücretleri, üreticilerimiz bazında hayal kırıklığı yaratarak kara bir gün olarak tarihe geçmiş bulunmaktadır.
Sulama Birliğinden yapılan açıklamaya göre, ücret artışlarının Pompaj Sulama Bölgesinde %90, Cazibe Bölgesinde ise % 50 oranında artırıldığı görülmektedir. Buna göre, Şekerpancarındaki sulama ücretinin Cazibe Bölgesinde dekara 40 TL.den 60 TL.’ye, Pompaj Bölgesinde ise 150 TL.’den 285 TL.’ye çıkarılmış bulunmaktadır. Benzeri artışlar diğer ürünler içinde aynı oranlarda belirlenmiş bulunmaktadır. Alınan bu kararı, çiftçilerimiz adına bir talihsizlik ve kara bir gün olarak kabul ediyorum.
Nitekim, 2019 yılında ilimizde sulama suyu konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle
Şekerpancarı bitkisinde dekara 2018 yılında dekara 5949 kg. ürün alınır iken, bu verim 2019 yılında zamanında sulama yapılamadığı için 3900 kg.a kadar düşmüştür Sulama suyu ücretlerinin, üreticilerimiz bazında ve Sivil toplum örgütü ve üretici temsilcisi olarak Odamız bazında kabul görmesi mümkün değildir.
Ülkemizin en stratejik konularının başında yeterli gıda üretimi ve arzı gelmektedir. Artan maliyetler karşısında ürün bedellerinin aynı oranlarda artmaması, üreticimizin karlılık oranını düşürmekte ve üretimden çekilmelere ve verimde azalmalara neden olmaktadır.
Bu sebeple, her türlü şartta üreticimiz desteklenmeli ve üretimin sürdürülebilmesi temel hedef olmalıdır. Aksi halde, toplumun açlık problemiyle karşı karşıya kalması kaçınılmaz olacaktır.
Netice itibarıyla, ürün bazında belirlenen sulama suyu ücretlerinin üreticilerimizi maddi açıdan zora sokacağını ve bu durumda üretimin sürdürülebilir olmasının devreden çıkacağını ve bu maksatla sulama ile ilgili konuların tekrar görüşülerek değerlendirilmesi maksadıyla, ilk toplantının 17 Ocak 2020 tarihinde tarafların ve üreticilerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiş ve toplantı sonucunda hazırlanan sonuç raporu ilgili kurum ve kuruluşlara ve köy muhtarlıklarına rsemi yoldan gönderilmiştir. 02 Mart 2020 tarihinde yapılacak olan ve DSİ Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Siyasi Parti İl Başkanları, İlimiz Milletvekilleri ve üreticilerimizin de katılacağı ikinci bir değerlendirme toplantısının tertip edileceği hususunu kamuoyunun bilgisine saygı ile arz ediyorum.